Genel Müdürümüz Emel Şimşek, Ekonomi Gazetesi’nin Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi özel eki için verdiği röportajda, sektör dinamikleri, şirketimizin yıllık geri dönüşüm kapasitesi, uyguladığımız prosesler ve döngüsel ekonomiye sunduğumuz katkılar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Röportajda ayrıca, 2024 yılındaki çalışmalarımız ve yatırımlarımız, 2025 hedeflerimiz ve Avrupa’nın dönüşüm politikalarının sektöre etkileri de ele alındı; -Prosesten geçiremediğimiz atıkları, döngüsel ekonomi modeline en uygun şekilde yönetebilmek için yeni gelişmeleri ve güncel teknolojileri takip ediyoruz. Bu kapsamda mevcut hattımızı güçlendireceğiz. Odağımızda geri dönüştürülmüş hammadde var. AB ülkerine yapılan ihracatta SKDM ile birlikte zorunlu geri dönüştürülmüş hammadde kullanımı uygulaması kapsamında tedarikçilerimizle iletişim halindeyiz. Bu yönde aksiyonlarımız olacak.
Atık Yönetimi Yönetmeliği’nin 9. maddesi kapsamında, tehlikeli ve tehlikesiz atık üreticileri her yıl bir önceki yıla ait atık bildirimlerini, Bakanlıkça hazırlanan web tabanlı program üzerinden yapmalıdır. 2024 yılına ait atık beyan süreci, 1 Ocak 2025 itibariyle başlamış olup, 31 Mart 2025 tarihinde sona erecektir. Bu süre zarfında atık üreticileri:Atık beyan formunu doldurmalı ve onaylamalıdır.Beyan çıktısını alarak beş yıl boyunca saklamalıdır. İlgili yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda yasal yaptırımlar uygulanabileceğini hatırlatırız. Süreci zamanında tamamlayarak yasal zorunluluklara uyum sağlayın! Atıklarınızın EÇBS (Entegre Çevre Bilgi Sistemi) üzerinden doğru ve zamanında bildirilmesi için her aşamada yanınızdayız. Bizi her zaman arayabilirsiniz!
Erka Group olarak, toplumsal farkındalık oluşturma ve çevresel sürdürülebilirlik bilincini yaygınlaştırma hedefiyle hayata geçirdiğimiz Erka Döngüsel Değer Merkezi Projesi, Recycling Industry Dergisi’nin 197. sayısında yer aldı. Sürdürülebilirlik ve Kurumsal İletişim Müdürümüz Edanur Karabıyık, projemiz hakkında yaptığı açıklamada şunları belirtti:“İnegöl’deki eski bir okul binasının mevcut yapısını koruyarak nasıl aynı amaca hizmet eden bir dönüşüm gerçekleştirebiliriz diye düşündük ve hikayemiz tam da burada başladı. Geçmişin izlerini taşıyan bu duvarlar içinde, geleceğe yön veren bir merkez oluşturma hayaliyle yola çıktık. İlk aşamasını tamamladığımız projemiz, çocuklardan sanayicilere kadar geniş bir kitleye hitap eden eğitim programlarıyla çevresel farkındalığı artırmayı hedefliyor. Özellikle atık yönetimi, geri dönüşüm ve döngüsel ekonomi konularında toplumu bilinçlendirmeyi amaçlayan Döngüsel Değer Merkezi Projesi kapsamında düzenlediğimiz etkinliklerde büyük bir katılım sağladık. Açılış organizasyonumuzda, salon kapasitesinin %36 üzerinde bir katılımla 272 kişiye, ayrıca 10 okuldan 1.180 öğrenciye ve 130 kadın paydaşımıza ulaştık. Döngüsel Değer Merkezi Projesi ile 2025 yılı içerisinde farklı hedef kitlelerden çok sayıda kişiye ulaşmayı amaçlıyoruz. Ayrıca farklı organizasyonlar, kurumsal toplantılar, eğitim programları vb. için ihtiyaç halinde Erka Group Konferans Salonu’nu kullanmayı arzu edenlerin taleplerine açığız.” Daha sürdürülebilir bir gelecek için Erka Döngüsel Değer Merkezi’nde etkinliklerimizi ve iş birliklerimizi sürdürmeye devam edeceğiz.Detaylar için Recycling Industry Dergisi’nin 197. sayısında yer alan haberimize göz atabilirsiniz.
Türkiye’nin ilk “İklim Kanunu Teklifi”, 26 Şubat 2025 tarihinde TBMM Çevre Komisyonu tarafından kabul edildi. Bu önemli gelişme, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum sağlanması amacıyla kapsamlı düzenlemeleri beraberinde getiriyor. Teklifte öne çıkan düzenlemeler arasında, Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kurulması ve işletmelerin sera gazı emisyonlarını raporlama yükümlülükleri yer alıyor. Doğrulanmış yıllık sera gazı emisyon raporu sunmayan işletmeler, 1 milyon TL’den 10 milyon TL’ye kadar idari para cezasıyla karşı karşıya kalacak. Bu tasarının TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaşması bekleniyor. Kanun Teklifi’nin detaylarını incelemek için:https://cdn.tbmm.gov.tr/KKBSPublicFile/D28/Y3/T2/WebOnergeMetni/c0986a6f-d636-4c89-a92f-5db951eeeb09.pdf